Materiaal gebruik: Op deze pagina vindt u tips voor het gebruik van acrylverf. Er komen verschillende verftechnieken aan de orde en tips over het onderhoud van penselen.


Tips voor gebruik en onderhoud van penselen en palet;

Penselen: Goede penselen, zijn het halve werk. Penselen met varkenshaar zijn vaak goedkoper; maar de haren gaan erg snel wijken (uit elkaar staan). Dus je kunt er dan niet meer precies mee werken. Ze zijn wel fijn voor, bijvoorbeeld, wat ruwer werk. Goede synthetische penselen zijn duurder; maar uiteindelijk zeer de prijs waard.
Nieuwe penselen moeten eerst een paar uur in een pot met water om zacht te worden.
Bewaar ze liggend in een penselen matje. Een rieten placemat met een elastiek erdoorheen geweven dient daar goed voor.
Is de penseel niet meer goed van vorm; hou de penseel in een pannetje met kokend water en hij komt weer in model. Werkt deze truc niet: gooi het weg en koop een nieuwe om ergernis te voorkomen.

materiaal paletmes kleuren mengen Amesrfoort materiaal penselen


Probeer ook eens andere materialen; zoals palet-mesjes, rollertjes of sponzen. Te veel verf dep je makkelijk weg met gewoon keukenpapier of een oude handdoek, die vochtig gemaakt is.

Gebruik een grote pot water en ververs het op tijd; anders worden de kleuren troebel.

Palet: Gebruik als palet, plastic wegwerpbordjes. Was je palet niet af onder de kraan; acrylverf is een soort plastic en als het opdroogt, kan de afvoer verstoppen.
Zelf gebruik ik wegwerpbordjes van plastic. Zit er nog bruikbare verf op, dan dek ik het bordje af met huishoudfolie. Zo blijft de verf erg lang goed. Daarna gooi ik het palet weg.

Techniek: Mijn schilderijen zijn gemaakt met acrylverf. Ik werk meestal met verschillende dunne lagen over elkaar heen (glacies werken).
Sommige schilderijen hebben wel meer dan 10 lagen over elkaar heen. Dit doe ik om zo diepte te krijgen in de huid en de ogen, bij een portret.
Werk je met dunne lagen over elkaar heen; dan is het belangrijk om te zorgen dat de geverfde laag droog is, voordat je er weer over heengaat met een nieuwe laag. Een föhn kan uitkomst bieden en je manier van werken versnellen. Let op: Is de laag waar je overheen wilt gaan nog te nat; dan poets je de onderste laag weg.
Het is goed om verschillende technieken uit te proberen. Dit kun je doormiddel van kleine proefjes doen.
Je kunt hierin oefenen met penceel hantering, verschillende materialen en kleurgebruik en kleurwerking. Ook kun je oefenen met verschillende verflagen en structuren over elkaar heen. Hieronder enkele proefjes van cursisten.kleuren mengen

technieken schildercursus krassen in verf

workshop amersfoort schildertechnieken penseel hantering

bergen schilderen cursus schilderen

cursus schilderen voor beginners penseel gebruik

kleuren mengen kleuren mengen

Patronen: Behalve met het werken met structuur, kun je ook werken met patronen.
Deze kun je zelf met de verf maken of je kunt gebruikmaken van karton/behang, waar patronen op gedrukt zijn en deze verwerken in je schilderij.
Hieronder zijn een paar voorbeelden te zien waarin ik “papierpatronen” verwerkt heb in combinatie met andere verftechnieken.


collage poes collage stad

materie schilderkunst acryl riny


Je kunt de materialen ook afdrukken, zie hieronder.

schildertechniek afdrukken

Sjablonen: Een sjabloon is een uitgeknipte vorm die je gebruikt als vorm om in te kleuren. Je kunt het uitgeknipte deel ook gebruiken om te stempelen of om als vorm in je afbeelding te plakken.
Een sjabloon kun je ook in spiegelbeeld en meerdere keer gebruiken als je hem van wat dikker karton maakt.
Het gebruik van sjablonen geeft een strakke omlijning van wat je wilt schilderen. Ook kun je sjablonen gebruiken om voor herhaling van hetzelfde figuur/patroon in je werk.


sjabloon vogel sjablonen vogel

Het uitgeknipte vogeltje heb ik in de afbeelding geplakt.
De sjabloon heb ik in spiegelbeeld gebruikt en ingeschilderd voor het oranje vogeltje.

vleermuis04muis in donker
vleermuis18vliegende vleermuis

Print de kleurplaat op wat dikker papier af (mat fotopapier). Let op bij het uitknippen dat je ook het papier zoveel mogelijk heel laat: deze ga je gebruiken als sjabloon.
De uitgeknipte vleermuizen schilder je met verdunde verf in. Daarna plak je deze op en de sterretjes kun je met witte of lichtgele verf opbrengen zodat de voorstelling iets vrolijker oogt.sjablonen leeuw
Voor de leeuw heb ik een sjabloon gebruikt. Tijdens het inschilderen heb ik verschillende kleuren gebruikt.

Toevoegen materialen: Naast mijn portretten, maak ik ook ander werk; Dieren en landschappen hebben mijn voorkeur als onderwerp.
Ik probeer in dit werk nieuwe kleurstellingen uit en werk meer met andere materialen, zoals behang en zand en pasta’s.
Ik heb voor de kat gekozen omdat ik wil experimenteren met de kleur zwart; zonder zwarte verf te gebruiken.


poes 1poes detailkat ligt op bank

katpoes4poes5

poes6poes8poes10

schildercursus dieren


Diepte creëren: Er zijn verschillende manieren om de suggestie van diepte te maken in een afbeelding.
Dit kan door gebruik van perspectief, kleur en verschillen in structuren.
Perspectief: Kikvorsperspectief, vogelvlucht perspectief en atmosferisch perspectief. Iets is groot op de voorgrond en wordt steeds kleiner naar de achtergrond toe.
Kleur: sommige kleuren (warme kleuren eisen meer de aandacht en springen meer in het oog dan koele kleuren. Zet warme kleuren heldere (pure) kleuren aan de voorkant: waarvan geel de sterkste kleur is en zet koele kleuren in de achtergrond. Hoe meer je koele keuren vertroebelt; des te meer zullen ze op de achtergrond blijven.
Structuurverschil: Gebruik grotere structuren op de voorgrond en kleinere structuren op de achtergrond. Door een groter (afgekapt voorwerp op de voorgrond te zetten suggereer je meer diepte.

knotwilgen diepte diepte schilderen

Kom je ook schilderen? Geef je op via de contact pagina!
balkje